Wat als je je kinderen niet te zien krijgt?

Wat als een ouder de eigen kinderen niet te zien krijgt, omdat de andere ouder het gewoon weigert, soms jarenlang? Hoe kan dat zelfs?

Al meer dan twintig jaar zie ik het gebeuren. Ik kan er niet goed tegen.
Waarom houdt iemand zich niet aan de afspraken? Er bestaat toch al een vonnis of er is een onderling uitgewerkte regeling? Het is een vrij ingewikkelde problematiek, waarbij vaak borderline speelt bij de ‘ontvoerende’ ouder. Maar zeker is dat enkele of alle volgende elementen een rol spelen:
de ouder

  • wil de andere ouder kwetsen,
  • is over-emotioneel in een fase van scheiding,
  • heeft een ego dat niet toelaat dat de andere ouder het kind nog ziet,
  • voelt zich de betere ouder dan de andere.

De laatste tijd spreekt de Familierechter een effectieve gevangenisstraf uit ten aanzien van de ouder ‘in overtreding’.
In 2012 veroordeelt de rechter een vrouw tot een gevangenisstraf van zes maanden. Echter niet effectief. De vrouw had na 12 jaar scheiding de dochter meer dan acht maanden weggehouden van de vader.

bron: De Morgen, ‘Verblijfsregeling voor kinderen vaak ongestraft overtreden’.

Nu recent dit jaar wordt een vrouw toch gearresteerd voor de eerste keer! Deze vrouw uit Merksplas weigerde al vijf jaar lang na de scheiding de twee kinderen om de veertien dagen naar de vader te laten gaan.

Zij werd al eens tot twaalf maanden voorwaardelijke cel veroordeeld! Dat maakte geen indruk op haar. Dan kreeg ze een dwangsom opgelegd van 1.000 €/keer dat ze de kinderen niet, zoals afgesproken in het vonnis, naar de vader liet gaan. Ook dat hielp niets.
Zij beweerde dat de ex de kinderen ‘psychologisch kapot zou maken”.

Rechter Caers heeft het heft in handen genomen en houdt de vrouw een spiegel voor.
Als iemand zich niet aan een vonnis houdt, vlieg je de gevangenis in.

In een deskundig verslag wordt de vrouw als manipulatief beschreven:

“Deze vrouw roept zomaar de noodtoestand in ter beveiliging van haar kinderen en creëert zo een ernstig loyaliteitsconflict tussen de kinderen en hun vader.”

Wat te doen als je ex zich lange tijd niet houdt aan de verblijfsregeling?

  • houd het hoofd koel en zoek andere manieren van afleiding.
  • maak een afspraak met je bemiddelaar voor uitleg of advies: beter een moeilijk gesprek met je ex en een derde persoon erbij, dan geen contact meer met je ex of je kind.
  • blijf contact zoeken met je kind, om verstoring van de ouder-kind relatie te voorkomen.
  • zoek, in laatste instantie pas, een advokaat op om een ‘uitvoerbaar’ vonnis te bekomen bij de rechter en dwangmaatregelen uit te oefenen op je ex.

Conclusie:

Het is belangrijk dat gezamenlijk opgetreden wordt tegen deze ‘kindontvoering’.
Anders werk je ouderverstoting in de hand, namelijk dat een kind een van de ouders niet meer wil zien, omdat de ouder-kind verhouding ernstig verstoord is geraakt.
Zover komt het soms, dat een ouder de andere ouder volledig en langdurig elk contact met zijn/haar kinderen ontzegt. In dit iets repressievere of ‘onveilige’ crisis tijd, komt het misschien niet helemaal uit de lucht gevallen dat ‘harder’ wordt opgetreden? Vermijd en bespreek de moeilijkheden samen en organiseer een gesprek tussen ouder-kind met een neutrale, onafhankelijke derde persoon erbij.

Maak een afspraak met Katrien Sansen Familiale bemiddeling te Antwerpen via het formulier

Via mail katrien.sansen@telenet.be

Telefonisch 0478 420 697


Deel: