Wanneer een scheiding plaatsvindt, wordt al snel duidelijk voor het kind dat er ook op vlak van woonplaats iets zal veranderen. Sommigen kinderen wonen vanaf dan bij één ouder, maar er kan ook voor co-ouderschap gekozen worden. In deze blog zullen we het hebben over hoe het voelt voor een kind om één week bij de ene ouder te zijn en de andere week bij de andere. Aurélie (16) vertelt over hoe de overgang voor haar voelde.

Visie van het kind

“Ik was 7 jaar toen mijn ouders scheidden. In het begin vond ik het spannend dat papa in een nieuw huis ging wonen, omdat ik dan allemaal nieuwe dingen mocht kopen voor in mijn kamer. Wanneer ik dan op zondag moest verhuizen van papa naar mama of omgekeerd voelde het allemaal toch wat raar. Natuurlijk ken je je ouders allebei al heel je leven, maar het is heel gek om ze niet meer samen te zien en om een beetje “tussen beide” in te staan. Daarbij komt ook nog eens kijken dat in beide huizen helemaal andere regels gelden. Dit was soms wel verwarrend, aangezien ik bij mama heel slordig mocht zijn en bij papa niet. Bij mama moest ik helpen met de tafel opruimen en afruimen en bij papa niet. Dan werden ze wel eens geïrriteerd als ik iets niet deed wat wel verwacht werd, maar ik wist soms gewoon niet meer wat waar mocht en wat niet.

Het gebeurde ook wel eens dat ik iets vergat voor school bij de andere ouder en dat we dat dan moesten gaan halen, waardoor mijn ouders zich ergerden aan mijn vergeetachtigheid. Soms had ik het gevoel dat ik altijd aan alles moest denken, terwijl ik ook nooit had gekozen voor deze situatie. Er waren vaak avonden dat ik bij papa was en dat ik mama miste en omgekeerd. Het is dan moeilijk om te accepteren dat je niet snel even naar de andere ouder kunt gaan.

De wissel van het ene naar het andere huis was eigenlijk het moeilijkste. Net wanneer je je hebt aangepast aan het huis bij mama, moet je je opnieuw aanpassen aan het huis bij papa. Dit is dan ook iets waar ik nooit echt aan gewend ben geraakt. Het gebeurde dan ook vaak dat ik de dag dat de wissel plaatsnam erg prikkelbaar was en moest huilen voor kleine dingen die eigenlijk niet de aanleiding waren van het verdriet, maar die wel de emmer deden overlopen.

Na een aantal jaren had ik ook een groter thuisgevoel bij mama dan bij papa, waardoor ik daar vaker verbleef. Dit was natuurlijk niet leuk voor papa, maar het is heel moeilijk om twee huizen te hebben en om je in beide woonsten even comfortabel te voelen.“

Belangrijk voor de ouder

Het is vaak moeilijk voor ouders om te begrijpen hoe het voor hun kind voelt om twee huizen te hebben, zeker indien de ouder zelf geen gescheiden ouders heeft. Met deze visie van Aurélie proberen we aan te tonen dat het kind er meer mee inzit dan de ouder zelf. Dit is niet gek, aangezien de ouder altijd in hetzelfde huis woont en er gewoonweg naar uitkijkt om zijn/haar kind die week terug te zien. Wat vaak vergeten wordt is dat het kind die week voordien ook allerlei zaken heeft meegemaakt waar die misschien helemaal anders worden behandeld en besproken dan bij jou thuis. Het is voor een kind dan ook heel verwarrend om twee verschillende manieren van opvoeden te krijgen. Goede en duidelijke communicatie met je ex-partner (eventueel met behulp van derden) is dus zeker aangeraden.

Wat vertelt de wetenschap ons?

Uit onderzoek blijkt dat het risico op een slechte aanpassing, sociale en academische problemen twee keer zo groot is voor kinderen met gescheiden ouder in vergelijking met kinderen met getrouwde ouders (Amato, 2000; Emery 1999; Hetherington & Kelly 2002; Kelly, 2000; Simons, Lin, Gordon, Conger &Lorenz, 1999).
Beschermende factoren die het risico verminderen zijn: warm ouderschap, afwezigheid van depressie en andere psychologische aandoeningen bij de ouder(s) en een laag conflictgehalte tussen de twee ouders. (Kelly, 2007)

Vaak zijn er zaken geregeld zoals “iedere twee weken de andere ouder zien”, nu blijkt uit het onderzoek van Kelly (2007) dat dit zou moeten afhangen van de ouderlijke interesse in het kind, de vaardigheden van de ouder en de kwaliteit va de ouder-kind relatie. Het is zelfs beter voor kinderen om zelf input te geven in de leef-arrangementen waarin ze zich  bevinden, zolang ze niet worden gevraagd om te kiezen tussen twee ouders.

Tip

Tweehuizen.be is een website waar zowel het kind als de ouders op terecht kunnen en meer informatie kunnen verkrijgen over de nieuwe leefomstandigheden op een leuke en educatieve manier. Villapinedo.nl is een site waarop je als kind vragen in het forum kunt stellen die door kinderen met dezelfde ervaring beantwoord werden of waarop je gewoon eerder gestelde vragen van anderen kunt lezen. Je kan er ook chatten met “een buddy” die zelf gescheiden ouders heeft om zo ervaringen te delen en elkaar te helpen.   

Maak een afspraak met Katrien Sansen Familiale bemiddeling te Antwerpen via het formulier

Via mail katrien.sansen@telenet.be

Telefonisch 0478 420 697

Referenties

Kelly, J.B., Children’s living arrengements following separation and divorce: insights from empirical and clinical research (2007), Family Process, 46, 35-52

Deel: