De meest ingrijpende en pijnlijke levensgebeurtenis
Na het sterven van een dierbare is scheiden de meest ingrijpende en pijnlijke levensgebeurtenis in een mensenleven.
Ik ervaar dit dagelijks in mijn praktijk als familiaal bemiddelaar. Hoe mensen spartelen van verdriet en de grond onder hun voeten zien verdwijnen. In je rouwproces ga je door een rollercoaster van emoties. Angst, woede en verdriet wisselen elkaar af.
De pijn komt hard aan, want hij raakt verschillende domeinen:
- Je verliest je geliefde, een gezamelijk toekomstbeeld. Je moet je leven als het ware resetten om opnieuw te beginnen.
- Je ziet je kinderen minder en moet ze (soms) toevertrouwen aan nieuwe partners waar je helemaal niet klaar voor bent. Vroeger had je partner nooit tijd voor de kinderen, nu opeens wel.
- Ook al willen jullie dit zelf niet, jullie vrienden en familie gaan zich opdelen in kampen of sommige haken gewoon af. Je sociaal leven wordt uitgedund, juist nu je het zo hard nodig hebt.
- Je valt terug op één inkomen. Door de scheiding moet je misschien verhuizen, moet je noodgedwongen meer gaan werken en is er geen budget meer voor reizen, mooie kleren enz. Je gaat er financieel op achteruit.
Hoe kan bemiddeling helpen om door die moeilijke periode te komen?
- Emotioneel, financieel en juridisch: alle aspecten van de scheiding komen aan bod. Ik neem uitgebreid de tijd om alles grondig door te spreken.
- We vinden een overeenkomst waar beide ouders en de kinderen zich goed bij voelen. Het gaat niet over toegeven of onderhandelen. Het gaat over een oplossing waarin iedereen zich kan vinden.
- Het welzijn van de kinderen staat centraal. Het is wetenschappelijk bewezen dat niet zozeer de scheiding zelf, maar de mate van conflict tussen de ouders de grootste invloed heeft op de kinderen.
- Een bemiddelaar is neutraal en werkt voor jullie beiden, met als enige doel om een evenwichtig akkoord te bereiken.
Maak een afspraak met Katrien Sansen Familiale bemiddeling te Antwerpen via het formulier